Di negara kita, asalnya telur pindang pernah suatu ketika dahulu merupakan hidangan golongan berada dan bangsawan sahaja. Ini kerana cara penyediaanya sangat rumit, mengambil masa yang lama dan tambahan pula resepinya tidak diketahui ramai. Keunikan telur pindang adalah pada warna dan rasanya. Warnanya yan gelap membezakannya dari telu biasa dan rasanya yang unik pula atang dari ramuan pelbagai herba yang digunakan dalam penyediaannya
Pada amnya Telur Pindang hanya boleh didapati di majlis-majlis keramaian, terutama majlis pekahwinan dimana ia diberikan sebagai buah tangan kepada tetamu yang hadir. Sekiranya dihidangkan, selalunya hanyalah untuk tetamu istimewa sesuatu majlis itu. Lantas, kelibat Pindang sebagai hadiah di majlis keramaian pastinya membuat kebanyakan tetamu tidak mahu pulang sebelum diberikan hadiah istimewa itu. Nilainya yang istimewa itu ternyata meletakkan Telur Pindang sebagai suatu makanan khas dan bernilai.
Rasnya pula bukan sahaja lazat dan Telur Pindang juga kaya dengan pelbagai zat makan, vitamin, garam galian, protein serta khasiat herba-herba yang digunakan dalam pembuatannya. Seperti telur yang biasa, Telur Pindang boleh dimakan begitu sahaja, dimakan begitu sahaja, samaada sebagai sarapan, minum petang atau snek, atau sebagai pembuka selera (appetizer).
Ia juga boleh dihidangkan bersama makanan lain sebagai "penyeri" atau "pelengkap" seperti nasi beriani, nasi minyak, nasi lemak, pulut, salad, sup, laksa johor, lontong, mee kari, rojak dan sebagainya. Pendek kata, Telur Pindang begitu versatil, ia boleh dihidangkan dengan apa sahaja, biarpun sebagai pembasuh mulut!
No comments:
Post a Comment